The King is dead, long live the king - Reisverslag uit Memphis, Verenigde Staten van René Klasen - WaarBenJij.nu The King is dead, long live the king - Reisverslag uit Memphis, Verenigde Staten van René Klasen - WaarBenJij.nu

The King is dead, long live the king

Door: René

Blijf op de hoogte en volg René

29 Juli 2015 | Verenigde Staten, Memphis

Memphis ligt aan de Mississippi river en is een tot de verbeelding sprekende stad die voor Amerika een belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt als de op twee na grootste binnenhaven van Amerika. In de Amerikaanse burgeroorlog heeft zich hier de grootste rivierslag afgespeeld. Volgens zeggen duurde hij precies 90 minuten omdat de Confederatie een veel grotere vloot en aanzienlijk meer vuurkracht op het water brachten. Het heeft dus een indrukwekkende historie, maar is vooral bekend van de muziek en omdat het de woonplaats was van Elvis Presley. Het stadsbestuur van Memphis heeft, hoe kan het ook anders, een straat naar hem vernoemd, de Elvis Presley Boulevard. Aan deze brede weg ligt Graceland, het huis waar Elvis heeft geleefd, gestorven is en ook begraven ligt.

Een bezoek aan Graceland staat dus op ons verlanglijstje. Als je de moeite neemt om door de Amerikaanse protserige praal heen te kijken waarmee Graceland is omgeven en luistert naar het verhaal van Elvis, dan krijg je een heel ander beeld van dit pop-idool. Tijdens een uur durende rondgang door en over Graceland krijg je een goed beeld van het leven van deze Rock-en-Roll legende. Ik ken hem van de muziek die hem onsterfelijk heeft gemaakt, maar dat hij de eerste was die verschillende muziekstijlen combineerde en daardoor culturen dichter bij elkaar bracht, heb ik nooit geweten. Na afloop van de tour sta ik een tijdje stil bij de graven van Elvis en zijn familie, mijmerend over wat ik gezien en ervaren heb; het was indrukwekkend.

We rijden verder, Memphis in. We willen graag de rivier zien en de grootsheid van het stromende water ervaren. We zijn mooi op tijd om een riviercruise te maken op een replica van de raderboten die in vroeger tijden over de rivier voeren. In anderhalf uur varen we heen en weer over de rivier en gedurende deze rondvaart krijgen we een net zo lang durend verhaal te horen over de stad, de rivier en andere wetenswaardigheden over de streek. Van mij had de man die het verhaal vertelde af en toe zijn mond mogen houden, want hij vertelde zoveel dat ik al snel de draad kwijt was.

Had ik al verteld dat het hier bijna iedere dag 35-38 graden is en dat de luchtvochtigheid erg hoog is. Zelfs een rondvaart op de rivier kan dan geen verkoeling brengen.

Na de rondvaart gaan we de stad in. Hier eigenlijk hetzelfde verhaal als in Nashville. In één straat, Beale street, gebeurt het allemaal. Bars, Café's en restaurants, geflankeerd door souvenir winkels. We lopen heen en weer en ontdekken een achterafpleintje waar een zwarte band bluesmuziek ten gehore brengt. Ook weer prima in orde.

We maken ons op voor de reis naar Vicksburg, een belangrijke plaats in de Amerikaanse Burgeroorlog. We zijn dan halverwege New Orleans, een plaats waar we een paar dagen en nachten gaan doorbrengen.

Later meer...

• 30 Juli 2015 - 09:37

Paul Lans:

Klinkt allemaal als (weer) een hele bijzondere vakantie.Grappig om te lezen dat Elvis Presley zoveel meer voor de muziek heeft gedaan. Is het er, ondanks de hitte en vochtigheid, goed uit te houden of is het hoppen van airco naar airco.

Keep up the good work and keep us posted

Paul en Petra

• 30 Juli 2015 - 11:01

Johan Noppe:

Hoi, hier zitten we absoluut niet te puffen, de buien wisselen zich af met wat opklaringen. Wordt geloof ik beter de komende dagen. Leuk om te lezen over de rock legende Elvis. Ik wist wel dat zijn muziek een keerpunt betekende, maar ook niet de betekenis voor de integratie in de samenleving. Daar zouden we nu ook wel behoefte aan hebben, of vervult bij ons Ali B die rol? Hoe dan ook, ben benieuwd naar het vervolg van jullie tocht. gr. johan

• 31 Juli 2015 - 03:49

René Klasen:

Als antwoord op de vraag van Paul en Petra, het is hier erg warm, tussen de 35 en 38 graden en 's nachts 'koelt het af' naar 25-28 graden. Het is inderdaad hoppen van airco naar airco, maar we wennen ook langzaam aan de hitte. De luchtvochtigheid is hoog en dat maakt het benauwd.

We zijn nu in New Orleans of Norlins zoals ze het hier uitspreken. Mijn impressie van deze swingende stad volgt de komende dagen.